Macaristan Ticari Vize Hakkında

Macaristan Ticari Vizesi İçin Gerekli Evraklar


Macaristan Schengen Vize Başvuru Formu

Macaristan Ticari Schengen Vize başvurusu için Vize Başvuru Formu, Macaristan Konsolosluğu’nun web sitasi üzerinden ‘indirilebilir vize formları’ menüsünden indirilerek çıktısı alınır. Form, eksiksiz ve okunaklı şekilde doldurulması ve imzalanması çok önemlidir. Bu formda verilen bilgilerin diğer Macaristan ticari vizesi için gereken evraklardaki bilgilerle uyumlu olması önemlidir. Aksi taktirde vize başvurunuz retle sonuçlanabilir.


Pasaport

Macaristan Ticari Schengen Vize başvurularında kullanılacak pasaportun geçerliliği olabilmesi için sahip olması gereken özellikler; vizenin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerlilik süresi; pasaport verilerinin okunaksız, fotoğrafın net ve tahrip olmamış ve vize etiketinin basılabilmesi için en az 2 boş sayfasının olması gerekmektedir


Biometrik Fotoğraf

Macaristan Ticari Vizesi için başvuru sahibine ait Biometrik Fotoğraf; 2 adet, 3,5 x 4,5 cm ebatlarında; son 6 ay içinde çekilmiş; arka fonu beyaz ve başvuru sahibinin pasaportunda daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kulllanılmamış olması gerekmektedir. 


Macaristan Ticari Vize Davetiyesi

Macaristan Ticari Vize başvurusu için Macar iş ortağı veya etkinlik organizasyonunu yapan taraf tarafından imza ve kaşelenmiş, Macar şirketin iletişim ve seyahat sebeplerini anlatan Davetiye hazırlanmalıdır. Davetiye BAH Kurumu tarafından da onaylanmış olmalıdır. Davetiyede katılım yapılacak etkinliğin, organizasyonun, toplantını veya konferansın hangi tarihler arasında gerçekleştiği belirtilmelidir.


Macaristan Ticari Vize Talep Dilekçesi    

Macaristan Konsolosluğu veya Macaristan Büyükelçiliği’ne Macaristan’a seyahat nedenlerini ve vize talebini bildiren bir Ticari Vize Talep Dilekçesi; başvuru sahibinin bağlı bulunduğu Kurum/Şirketin yetkili kişisi tarafından, antetli kağıda, yetkili kişi tarafından imza ve kaşeli olarak hazırlanmalıdır. Macaristan ticari vize dilekçesinin içeriği; başvuru sahibinin işyerindeki görevi, seyahatin kim tarafından finanse edileceği, ticari ziyaretin sebebi-amacı ve seyahat dönüşü görevine devam edeceğini taahhüt edecek şekilde olmalıdır. Gidiş dönüş tarihleri net bir şekilde belirtilmelidir. 

Macaristan Ticari Vize Başvurularında Bulunacak Kişi Şirket Sahibi ise; şirketinin antetli kağıdına seyahat planını, amacını ve şirketteki ortaklık/pozisyonunu anlatan bir dilekçe olmalıdır.


Macaristan Ticari Vize Müracaatında Bulunacak Kişinin Finansal Durumunu Belirleyen Gelir Belgeleri 

Macaristan Ticari Schengen Vize müracaatında bulunacak şahsın son 3 aylık Maaş Bordrosu; bağlı bulunulan Kurum tarafından kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır.

Macaristan Konsolosluğu, Macaristan’a seyahat edecek kişinin masraflarının teminatı olacak bakiyenin, kişi/şirket hesabında olmasını şart koşar. Buna göre; son 3 aylık aktif hesap hareketini gösteren Banka Hesap Dökümü sunulmalıdır. Banka yetkilisinin ıslak imza ve kaşesi ile birlikte Bankanın imza sirküleri de ekte hazır bulunmalıdır.

Macaristan Ticari Vize başvurusunu yapan kişi; Macaristan’a gelir getiren bir ticari faaliyet amacıyla gidiyorsa; Çalışma İzni ve İş Sözleşmesini de evrakların arasına eklemelidir.  

Macaristan Ticari Vizesi için başvuru sahibinin adına var olması halinde; Türkiye veya Avrupa’da sahip olduğu gayrimenkullerin resmi belgeler (tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri vb) fotokopileri ve kredi kartın son ay ekstresi evraklar arasında bulunmalıdır.

NOT: Macaristan seyahatinden sonra diğer Schengen üyesi ülkelerinde ziyareti söz konusuysa; her bir üye ülke için geçerli olmak üzere seyahatin ve konaklamanın maddi teminatının belgelenmesi zorunludur.


Macaristan Ticari Vize Müracaatında Bulunacak Kişinin Mesleki Belgeleri

Macaristan Ticari Vize müracaatında bulunacak kişilerin; SGK İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Hizmet Dökümü 

Macaristan Ticari Vize başvurusunu yapan Çalışan ise; Macaristan’a gelir getiren bir ticari faaliyet amacıyla gidiyorsa; Çalışma İzni ve İş Sözleşmesini de evrakların arasına eklemelidir.  

Macaristan Ticari Vize başvurusu yapan kişi Çiftçi ise;  Bağlı olduğu Ziraat Odası tarafından verilmiş Çiftçi Belgesi aslı ve fotokopisi. 
 
Macaristan Ticari Vize Müracatında Bulunacak Kişi Yabancı Uyruklu Vatandaş ise; T.C. Oturma ve T.C. Çalışma İzni aslı ve fotokopisi– Oturma İzninin en az 6 ay geçerli olması ve planlanan seyahat dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli süresinin bulunması gerekmektedir. 


Macaristan Ticari Vize işlemi için başvuru sahibinin çalıştığı /sahibi olduğu şirkete ait sunması gereken belgeler

Şirketin Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı/ Faaliyet Belgesi – Macaristan Ticari Vize müracaatında bulunacak kişinin ilk schengen vize başvurusu ise; son 3 yıl içerisinde alınmış şirkete ait Faaliyet Belgesinin aslı ibraz edilmelidir. 

Şirketin Vergi Levhası fotokopisi- son yıla ait vergi beyanı bilgileri beyan edilmelidir.

Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi- Macaristan Ticari Vize işlemlerinde bulunacak başvuru sahibinin bağlı bulunduğu şirkette isim ve ünvan değişikliği varsa Sicil Gazetesi bu bilgileri içermelidir. 

İmza Sirküleri fotokopisi- Macaristan Ticari Schengen Vize işlemlerinde bulunan kişinin bağlı bulunduğu şirkette imza yetkisi olan kişilerin imza yetkisini göstermelidir.




Macaristan Ticari Vize Müracatında Bulunacak Kişinin Seyahat Planını Destekleyen Belgeler

Macaristan Ticari Vize başvuru sahibinin Macaristan seyahat tarihlerini içeren ulaşım ve konaklama rezervasyon bilgileri; gidiş/dönüş uçak rezervasyonu veya özel araç ile seyahat edilecek olması halinde; araç ruhsatı, seyahat tarihlerini kapsayan yeşil sigorta ve uluslar arası ehliyet (orijinal) ibraz edilmelidir. 


ÖNEMLİ: Macaristan Ticari Vize müracaatında bulunan kişinin Macaristan seyahatinin devamında diğer schengen ülkelerinin ziyareti sözkonusu ise; her bir üye ülke için geçerli ulaşım ve konaklama rezervasyon bilgilerinin paylaşılması gereklidir. Ayrıca bankada bu seyahatin maddi teminatının karşılığı olan bakiyenin ibrazı zorunludur.  


Seyahat Sağlık Sigortası

Macaristan Ticari Vize işlemlerinde bulunacak kişinin Macaristan seyahat süresini kapsayan; ülkeye geri dönüş, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30.000 € teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerlilik ibaresi bulunan, seyahat süresinin minimum tamamını kapsayan, orijinal seyahat sağlık sigortası.


Macaristan Ticari Vize Ücreti

Macaristan Ticari Vize Ücreti, Macaristan Konsolosluğu’na ait banka hesabına nakit olarak ödeme yapılmaktadır. Macaristan Konsolosluğu’na vize müracaatı sırasında başvuru dosyasının eksiksiz ve ideal şekilde sunulduğuna vize yetkilisinin karar vermesi halinde başvuru sahibine verilen ödeme fişi ile bankaya yatırılmaktadır. Posta, banka havalesi veya başka şekilde yapılan vize işlem ücreti ödemeleri kabul edilmemektedir.


ÖNEMLİ: Ankara Macaristan Büyükelçiliği/İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu, vize talepleri ile ilgili karara varmadan önce gerekli görmesi halinde başvuru sahiplerini görüşmeye çağırma veya ek evrak talep etme hakkını saklı tutmaktadır. 


Macaristan Ticari Vizesi ile ilgili Uyarılar

SGK Hizmet Dökümü: Macaristan Konsolosluğu, Macaristan Ticari vizesi başvurusunda sunulacak SGK Hizmet Dökümü belgelerinin (SGK kurumlarından alınmış) orijinal ve barkotlu olmasını talep etmektedir.  

Masraf yazısı: Macaristan Ticari Vizesi için başvuruda bulunan kişilerin seyahat masraflarının başka bir kişi tarafından karşılanması durumunda, masrafları karşılayan kişi Macaristan Ticari vizesi ile ilgili masrafların kendisi tarafından karşılandığını “Masraf yazısı” ile beyan etmelidir.  Masrafları karşılayan kişinin çalışma ve gelir evrakları dosyaya eklenmelidir.

Banka Hesabı: Macaristan Konsolosluğu, Macaristan Ticari vizesi başvurusunda bulunan kişilerin banka hesapları ile ilgili belgelerin orijinallerini ibraz etmesini talep etmektedir.


Macaristan Ticari Vizesi Vip İşlem Süresi

Macaristan Ticari vizesi başvurusunda bulunan kişilerin acil seyahat etme talebini karşılamak amacıyla uygulanan VIP işlemlerinin süresi Macaristan Konsolosluğu gerek gördüğü takdirde uzayabilmektedir. Macaristan Konsolosluğu’nun, Macaristan Ticari Vizesi için VIP başvuru yapan kişilerle ilgili incelemesi gereken bir durum oluşması durumunda kişinin seyahatine yeterli süre var ise, işlem süresini uzatma hakkına sahiptir. 


Ara Seyahatler

Macaristan Ticari Vizesi başvurusunda bulunan kişiler, Macaristan Ticari Vize işlemleri devam ettiği süreç içerinde başka bir seyahate gideceklerse, Macaristan vizesi başvurusunda bulundukları esnada ara seyahatlerine dair dilekçe ve ara uçuşu gösterir bilet/rezervasyon belgelerini sunmalıdır. İşlemler Macaristan Konsolosluğu’nun insiyatifinde olduğundan başvuru esnasında ara seyahatlerini beyan etmeyen kişiler sonradan Macaristan Ticari Vizesi işlemlerine müdahalede bulunamamaktadır. 


Evrak Sıralaması

Macaristan Ticari Vizesi başvurusunda bulunan kişiler, vize başvuru evraklarını Macaristan Konsolosluğu tarafından talep edilen şekilde sıralamalıdır. 


Macaristan Ticari Vizesi Red ve İtiraz 

Macaristan Konsolosluğu bazı durumlarda Macaristan Ticari Vizesi başvurularını reddetmektedir. Macaristan Ticari Vizesi başvurusu reddedilen kişiler, bu karara itiraz etme hakkına sahiptir. Red kararına itiraz etmek isteyen kişiler, itiraz için gerekli belgeler ile Macarca ya da İngilizce yazılmış itiraz dilekçelerini hazırlayarak konsolosluğa şahsen başvurmalıdır. Macaristan vizesi red kararlarına yönelik itirazlara ilişkin başvurular hafta içi her gün 09:00- 11:00 saatleri arasında yapılabilir.

Macaristan Konsolosluğu Resmi Web Sitesi Değildir!